Derfor er Aarhus Kommune sammen med en række private og offentlige aktører indgået i en alliance med det ambitiøse mål at gøre Aarhus til Nordens reneste by.

Udfordringer løses bedst i fællesskab. Derfor er Aarhus Kommune, Aarhus City Forening, Strøgforeningen, Visit Aarhus, Aarhus Festuge og en række andre private og offentlige virksomheder og organisationer gået sammen i Alliancen for Nordens Reneste By. Initiativet er åbent for alle, der har lyst til at bidrage i arbejdet for at gøre Aarhus til en renere by.

Det er Alliancens ambition at skabe vedvarende adfærds- og holdningsændringer omkring henkastet affald. Det skal blandt andet ske ved at gøre op med den klassiske rollefordeling - og sætte nye standarder - for samarbejdet mellem kommune, erhvervsliv og byens borgere.

Sammen om adfærdsændringer

I foråret 2019 afholdt Alliancen for Nordens Reneste By den første workshop, hvor mange af Alliancens aktører sammen med engagerede borgere og organisationer udviklede på nye idéer til at håndtere de stigende mængder henkastet affald.

Nogen af disse idéer blev afprøvet i en mindre skala på en udstilling under Aarhus City Forenings by-event Verdensbilleder. Udstillingen fokuserede på frivillighed og fællesskab samt genanvendelse og pant. Formålet var at skabe en bredere dialog med byens borgere omkring udfordringerne med henkastet affald i Aarhus. Det var blandt andet muligt at teste særlige genanvendelige krus og tallerkner med pant, afprøve et nyt koncept for affaldsindsamling, hvor indsamlet skrald bliver belønnet med værdikuponer samt at deltage i en fælles frivillig affaldsindsamling i Aarhus midtby.

Høje ambitioner

Alliancen for Nordens Reneste By arbejder målrettet på at udvikle, evaluere og implementere innovative indsatser.

Alliancen vil også arbejde for en effektiv og bæredygtig håndtering af affald. Blandt andet ved at understøtte genbrug og genanvendelse samt støtte borgere, producenter og sælgere i at håndtere deres affald korrekt og minimere mængden af emballage.

Derudover vil Alliancen kommunikere bredt om Nordens Reneste By og prøve at skabe positive adfærdsændringer ved at engagere og motivere byens aktører og borgere til at blive en aktiv del af nye løsninger.