Sådan siger Annelise Vestergaard, pensioneret advokat med speciale i behandling at dødsboer 

Alt for mange gange har hun i sit arbejdsliv håndteret sager, hvor ældre mennesker har efterladt et hjem i kaos, fordi de i virkeligheden burde have været på plejehjem længe før, men ingen var der til at hjælpe dem med det praktiske. Det er svært at ringe til nogen, der kan give en hånd med, hvis man er dybt ensom og ikke har en familie, som Annelise siger. 

Derfor har hun startet initiativet Flyttevenner, som igennem flere år har samlet frivillige, der kan hjælpe ensomme ældre med at flytte fra deres eget hjem til pleje- eller ældrebolig. Flyttevenner eksisterer i et samarbejde med den lokale afdeling af Ældresagen og Aarhus Kommune 

På trods af at det er et tidskrævende arbejde bærer taknemmeligheden hos den ældre lønnen i sig selv, når den ældre er godt etableret i den nye bolig med egne møbler og ting omkring sig, gardinerne hængt op og fjernsynet indstillet. 

Selv har Annelise den koordinerende rolle og sørger for, at flytningen glider så smertefrit som muligt. Hun ved, at det kan være en svær dag for et menneske, når man skal se et helt liv pakket ned i kasser og kun kan flytte en brøkdel af det videre til noget nyt og fremmed. 

Jeg tænker meget over, at det skal føles som et rigtigt hjem, når de flytter ind.

Det kræver planlægningssans og blik for detaljen, men det er ingen sag for Annelise, der altid har været vant til at holde tungen lige i munden fra sit virke som advokat. 

Egentlig gør jeg bare det, jeg gerne vil have, at mine børn og børnebørn gør for mig, når det en dag bliver min tur til at skulle flytte videre.

Læs mere om Flyttevenner via linket nedenfor fra s.48.

Se debatoplægget KOMMUNE FORFRA